BATERIJE

 

Skupni načrt ravnanja s prenosnimi baterijami in akumulatorji RECIKEL

 

Družba RECIKEL nastopa v slovenskem prostoru kot nosilec skupnega načrta ravnanja s prenosnimi baterijami in akumulatorji. S 1.1.2017 dalje je skupni načrt potrjen.

Vsem proizvajalcem, ki bi želeli izpolnjevati svoje obveznosti preko skupnega načrta ravnanja s prenosnimi baterijami in akumulatorji RECIKEL, zagotavljamo skladno ravnanje z veljavno zakonodajo, gospodarno ravnanje ter okoljsko odgovorno ravnanje z odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji.

 

 

Kaj so baterije ali akumulatorji?

Baterija ali akumulator je kakršenkoli vir električne energije, ki nastane z neposredno pretvorbo kemične energije in je sestavljen iz ene ali več primarnih celic (ni možna ponovna polnitev) ali ene ali več sekundarnih celic (možna ponovna polnitev).

 

 

Kot zanimivost:

Primarnih celic po uporabi ne moremo ponovno napolniti, zato jih kot odpadek oddamo ali prepuščamo (običajno jih imenujemo baterije), sekundarne celice pa po uporabi lahko ponovno napolnimo, v njih je mogoče shranjevanje energije in večkratna ponovna uporaba ter jih običajno imenujemo akumulator.

rfwbs-slide